SM Alapítvány logó

»Csak az olvassa versemet, ki ismer engem, és szeret«

József Attila



(vissza)
 

Így kezdődött

 

Írországi kiküldetésem második évét töltöttem…

2003. március 19.
A tv előtt ültem, fáradtan egy jó kis edzés után, mikor enyhe izomláz kialakulását éreztem a combomban, ahogy végigsimítottam azonban olyan érzés volt, mintha szkafanderban lettem volna, furcsa volt, és ahogy elkezdtem csipkedni a combomat, nem éreztem semmit. Gondoltam, hogy ez biztos semmiség, csak kicsit túlzásba vittem az edzést, miután tegnap úgy éreztem, most már ideje lenne fogyni egy kicsit.

2003. március 21.

Újabb próbálkozás az edzőteremben, nagy várakozás, miután a múlt héten beharangozott jóga első óráján vagyok és bár kezdő indult csak, én három hónapja nem voltam jógán, így úgy érzem, akár kezdhetem is elölről, na és persze az is sokat nyom a latban, hogy haladó nem indult. Mindenesetre elég nagy mellénnyel indultam neki, hiszen az első óra biztos „piece of cake” lesz az én jártasságommal. Erre elég gyorsan sikerült rácáfolni, bár minden pozíciót ismertem, az egyikben képtelen voltam megtartani az egyensúlyomat, és állandóan felborultam, és bár nagyon jól esett a csupa izom, és íreknél szokatlanul jóképű edző folyamatos figyelme, ahogy próbálta megértetni velem, hogyan nézzek egy pontra és koncentráljak, és ne aggódjak, kezdetben ez gyakran nehezen megy az embereknek. Sikoltozni akartam, hogy hé, én nem vagyok kezdő, és hagyjon békén, teljesen tisztában vagyok azzal, hogyan kellene csinálnom, egyszerűen csak képtelen vagyok rá… azt ugyan nem értem, hogy miért…

2003. március 24.
Semmi kedvem az edzőterembe menni, így inkább csatlakozom Derekhez a powerwalk edzésében a tengerparton, és azon húzzuk egymást, hogy szerintem halál vicces ezt sportnak nevezni, arról nem is beszélve, hogy az eredménye semennyire sem látszik a klasszikus „van mit fogni rajta” típusú ír csajszikon, akik nagyon „keményen hajtják magukat”, mire ő, hogy majd meglátjuk, mit mondok az 5-dik mérföld környékén. Én kész voltam a kihívásra, hiszen heti 3-4 edzés-úszás-jóga, stb. után ez igazán nem kottyanhat meg… vagy?... A tengerpartról a visszafelé vezető egy betonúton folytatjuk. Egyszer csak furcsa hangja van annak, ahogy a lábfejem a földet éri, valahogy csapódik, és hiába koncentrálok, nem tudom másképp csinálni, arról nem is beszélve, hogy egyszerre olyan fáradtság tör rám, hogy nem tudok lépést tartani Derekkel (aki persze jókat derül, hiszen nyerésre áll…). Én valahogy nem foglalkozom azzal, hogy nyerjek, egyszerűen küzdök azzal, hogy normálisan tegyem egymás után a lábaimat, de valahogy nem sikerül…
Hazaérve miután Derektől kaptam eleget, hogy ezentúl nem kellene annyira lefikáznom a powerwalk-ot, én már teljesen máshol jártam gondolatban, és csak miután megkérdezte, hogy mi a bajom, vettem észre, hogy potyognak a könnyeim.
Felajánlotta, hogy szerez nekem egy időpontot egy dokinál.

2003. március 26.
Ma voltam a dokinál. Hát érdekes volt… Először kicsengettem 60 eurót, majd miután elmondtam a problémát neki, azt mondta, hogy a porc sérült meg a térdemben, a sok step aerobiktól, és hogy csináljunk egy röntgent. Valahogy éreztem, hogy ennek semmi köze a porchoz a térdemben, ami be is igazolódott, miután a röntgen semmit sem mutatott, és a doki azzal utamra is engedett, hogy pihentessem, mivel semmi nem látszik a képen, semmi komoly nem lehet.

2003. április 3.
Hazafelé tartottam a munkából, amikor ráléptem egy apró kavicsra, kibicsaklott a jobb bokám, és elestem. Nem értettem, hogy mi történik, hiszen ezt simán ki lehet védeni, de úgy éreztem, hogy a bal lábam nem tudott megtartani, és ez okozta ezt a fura balesetet. Mindenesetre az értetlenségtől hazáig sírtam, és mikor hazaértem, Derek épp indult valahova, és azt mondta, hogy OK, anyukája GP-je (háziorvosa) tök jó fej, és kér tőle időpontot. Amit meg is tett, következő hétfőn munka előtt kell hozzá mennem, bár ezt még le kell játszanom Damiennel (a főnököm).

2003. április 7.
Egy viszonylag hosszú menet után Damien belement, hogy ma 10-re megyek csak be, a doki után.

A doki tényleg jó fej, bár nem értettem, hogy miután elmondtam neki a problémát, miért kéri azt, hogy menjek tyúklépésbe előtte, keskeny vonalon egymás mögé téve a lábfejeimet. Na, jó, lehet, hogy az ír dokikkal valami nincs rendben, nem az oviban vagyunk, de hát mit tehetnék, ő legalább úgy tűnik, meg akar dolgozni a 60 eurójáért. Ha ennyi az egész, itt gyorsan végzünk, gondolom, és nagy mellénnyel próbálkozom, viszont semmi eredménnyel, egyszerűen felborulok, sehogy sem akar összejönni. Erre ő csak annyit mond, hogy akkor most ezzel a beutalóval menjek a St. Vincent Hospital-ba, és csináltassak egy MRI-t, hát mondom persze, mi sem egyszerűbb, bár úgy tűnik, a nehezen kialkudott 10 órás kezdés a munkahelyemen egyre távolodik. Egy gyors telefon Damiennek, aki enyhe hitetlenkedéssel a hangjában végül beleegyezik.
St. Vincent – Casualty (Amerikában ER) némi várakozás után egy zöld függönyös box-ban találom magam, ahol miután átadom a beutalómat, egyből belémnyomnak egy branült, és már vesznek is pár ampullányi vért, amit persze nem értek, hiszen nekem egy MRI-t emlegettek, ami valami cső, és ahhoz nem kell vér! Mondom én, hogy ezek az ír dokik nem 100-ok.

Egy pár óra múlva, és néhány Damiennel folytatott bocsánatkérő telefonbeszélgetés után kitessékelnek a folyósóra. Majd szólítanak, amire fellélegzem, bár nem értem, hogy miért is kell röntgent csinálni az alsó háti gerincszakaszról és a medencémről, sebaj. Már hulla fáradt vagyok a várakozástól, és már lassan hazafelé mennék a munkából. Még mindig nem értem, hogy mi történik. Este 7 óra, egy újabb zöld függönyös boxba terelnek, tényleg tiszta ER, csak se Green, se Ross doki. Arra bíztatnak, hogy helyezzem magam kényelembe, mert itt fogom tölteni az éjszakát. Most már tényleg semmit sem értek. 10 felé jár, és borzasztó a zaj, vérző, üvöltöző baleseti sérültek, és részeg bunyósok érkeznek. Meg kell mondjam, hogy a zöld függöny hangszigetelése a nullához közelít. Ekkor találok egy szabad nővért és alkudozni kezdek vele, hogy hajnal 5-re itt leszek, csak hadd’ menjek haza, de ő nem enged.

Végre reggel lett, és az őrület folytatódik. Végre jön egy doki, aki szabadkozik. elmagyarázza, hogy nem volt szabad ágy az osztályon, de hamarosan felvisznek, és elmondja azt is, hogy, ha hazaengedtek volna, akkor minden korábbi vizsgálatot ki kellett volna fizetnem. Hát, jó.

2003. április 8.
Ma semmi sem történt, akárhányszor bejött a kortermünkbe valaki, reményteljesen szedtem össze magamat, hátha eljött végre az MRI ideje, de semmi. Egyébként egy nagyon tiszta és tágas kórteremben kaptam helyet hat másik beteg mellett. Ha időnként nem jönnének be a nővérkék, azt hinném, valami szállodában vagyok. A korai reggelit szinte még le sem nyeltük, mikor megjelennek teát és kekszet kínálva, és a másnapi menüvel (?!), háromféle ételből lehet választani. Az uzsit nemsokára követi az ebéd, majd a délutáni tea, ami nálunk kb. a vacsi lenne, de egész nap kérhet az ember teát sütivel.

2003. április 9.
OK, kiderült még maradok, további vizsgálatok, az újabb MRI már rövidebb is, és utána persze kiderül, hogy míg a tegnapi a gerincemet vizsgálta, ez a koponyámat. Előrevetítik, hogy holnapra lumbálást terveznek (ami a gerincvelői folyadék megcsapolását jelenti), viszont a beleegyezésemet kérik hozzá. Szerencsére kapok gondolkodási időt, így azonnal felhívom anyut, aki azt mondja, hogy szerinte inkább ne engedjem, mert neki is csináltak kiskorába, és az eléggé fájdalmas. Hát, ezzel nem nyugtatott meg. Visszamegyek a kórterembe, útközben a könnyeimet próbálom eltűntetni az arcomról, és ahogy belépek mindenki várakozásokkal teli arckifejezéssel néz rám. Nem pontosan értem mi van, pedig majd kiszúrja a szememet egy hatalmas virágkosár, amit a kollégáim küldtek.

2003. április 10.
Hát, tényleg igaz az, hogy ha a legrosszabbra számítasz, nem csalódhatsz. Megvolt a lumbálás, és őszintén, semmit sem éreztem belőle. A kis dokinő, aki a beavatkozást végezte, nagyon kedves volt, és megnyugtató, ahogy elmagyarázta, hogy mit, hogyan fog csinálni, és nekem mit kell tennem. A rossz inkább az volt, hogy a nap hátralevő részében nem kelhettem fel, sőt elvileg a fejemet sem mozdíthattam, hát nem mondom, hogy egyszerű volt így inni, az evést pedig inkább hagytam is. Arra rá kellett jönnöm, hogy az ágytál és én nem leszünk jó barátok.

2003. április 11.
Anikó éppen meglátogatott, amikor körém gyűlt az egész dokisereg, és elmondták, hogy a sok vizsgálat úgy tűnik eredményt hozott, és szerintük sclerosis multiplexem van. Na ezek tök hülyék, most már biztos! A diagnózis hallatán egy idős bácsi képe jött be, aki kerekesszékben ül. Ez nem lehet, én még csak 29 vagyok! Na jó, jövő héten úgyis hazamegyek, majd a magyar dokik megmondják, hogy semmi bajom sincs, ezek itt csak valamit félrenéztek. Mindenesetre nem értem, hogy miért jön ide hozzám mindenki, és vigasztalni próbál. Én tudom, hogy ez csak tévedés. Ja, és most jön a legjobb! Szteroidokat akarnak adni! Hát mi vagyok én, valami izomagyú gyúró? Azt hiszem ez nem teljesen tiszta.

Mindenképp a kedvemben akarnak járni, mert kiengednek a hétvégére, vagyis napközben kimehetek, de az estét bent kell töltenem a kórházban.

2003. április 12.
A „szabadnapom”. Elkezdtem a szteroid kúrát, ami húsz szem bevételét jelentette. Elég fura volt! Egyszerűen nem bírtam egyhelyben maradni. A lakótársaim azon szórakoztak, hogy porszívót fognak a kezembe adni, hogy legyen értelme az ide-oda rohangálásomnak. A másik érdekesség az volt, hogy a gyomrom nagyon furcsán „zajos” volt. De sebaj, régóta nem éreztem ilyen energikusnak magamat! Lehet, hogy le sem tudnak majd szedni erről a cuccról!

2003. április 14.
Ma visszatér a normális kerékvágás, a szokásos sürgés-forgás a kórházban. Reggel egy gyógytornász jön hozzám, aki mellett egy gyakornokféle lányka van, és amíg én kivitelezem a számomra előírt feladatokat, ők hozzáértőn bólogatnak, és néha magyaráz a lánynak. Elvileg egy úgynevezett MS nurse is várható ma, de eddig semmi. A dokik is jönnek, és egy újabb lumbálásról beszélnek, hogy megnézzék, okozott-e már valamilyen változást a sok bogyó. A gyomromban mindenképpen, szerintem az egyikben egy miniatűr békát csempésztek be, és az kuruttyol egész nap. (…)

Hát ma valahogy nehezebben ment az egyhelyben maradás, és persze az sem segített, hogy az új ágyszomszédomnál kb. 6 látogató volt egyszerre, amikor kis barátommal, az ágytállal ismerkedtem ismét. Mivel a művelet nem sikerült, három óra fekvés után végül kimentem a wc-re. Nem tudom, mi volt a nagy herce-hurca a 24 órás ágynyugalom körül. Felkeltem. Nagy ügy! Semmi bajom!

2003. április 15.
Beszélek az orvosommal, hogy amit már napok óta emlegetek, hogy két nap múlva megy a repülőm, mert a Húsvéti ünnepeket szeretném Magyarországon tölteni, komoly, és hogy mivel még össze sem pakoltam, lassan ki kellene, hogy engedjenek. Próbál győzködni, hogy ez nem túl jó ötlet, de hajthatatlan vagyok. Megállapodunk abban, hogy egy hét múlva, amint visszatérek, jelentkezem a kórházban.

Mindenesetre még jön pár ember, aki megpróbál maradásra bírni, de mindhiába.
Végül megérkezik az MS Nurse, aki, mint kiderült, a sclerosis multiplex-szel diagnosztizált betegek segítségére van. Kezembe nyom néhány prospektust és megkérdezi, hogy van-e esetleg kérdésem valamint megadja a mobilját, hogy bármikor hívjam, ha kérdésem lenne.

Át kell adnom az ágyam, így a társalgóban várom a zárójelentést, miközben elkezd fájni a fejem. Mire megkapom hazautazásom idejére szánt orvosság adagomat és a zárójelentést, már tam-tam-dobot vernek a fejemben. Először visszautasítom a fejfájáscsillapítót, majd ha kimegyünk, a friss levegőn jobb lesz, gondoltam. Szerencsére azért mégis adtak párat, ugyanis nem lett jobb, sőt.

Hazaérve már csak feküdni tudtam.

(vissza)


 

Eszter a Facebookon     Ajánlott linkek